Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan ve 30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği” uyarınca açıkhavada, belirli sürede yapılacak konser ve festivallere, saat ve gün sınırlaması getirilirdi. Buna göre müzik yayını 00.00- 01.00 saatleri arasında, en fazla peş peşe beş gün yapılabilecek. Böylece canlı müziğe gece saati kısıtlaması bir kez daha resmiyet kazandı. Bu tür etkinlikler için yıllık azami etkinlik sayılarının belirlenmesinde, etkinliklere izin verilen alanlara ilişkin stratejik gürültü haritaları dikkate alınacak. Etkinlikler İl Mahalli Çevre Kurulu’nda şikâyete konu olmayacak şekilde belirlenecek.
Yönetmelikte yer alan diğer düzenlemelere göre; müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları için varsa işyeri açma ve çalışma ruhsatı, varsa turizm işletme belgesi, vergi levhası örnekleri, imza sirküsü veya vekaletname ile akustik rapor gibi bilgiler ve müzik yayın izni başvuru dilekçesi il müdürlüğüne teslim edilecek. Bununla birlikte “Çevresel Gürültü Mevzuatı” hükümlerine uyulacağı ve gerekmesi halinde ilave gürültü kontrol tedbirlerinin alınacağı konusunda hazırlanan taahhütnamenin de il müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor. Bakanlıktan yeterlik belgesi almış firmalar tarafından basılı ve elektronik ortamda hazırlanan akustik raporun bir nüshasının denetimlerde ibraz edilmek üzere işyerlerinde ve deniz araçlarında muhafaza edilmesi ve bakanlıkça belirlenen web uygulamasına yüklenmesi şartı getirildi. Ayrıca sunulan bilgi ve belgeler, gerektiğinde sahada inceleme ve değerlendirme çalışmaları eşliğinde il müdürlüğü tarafından değerlendirilecek.
Müzik yayınlarının izni konusunda; raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluğun bildirilmesi, ‘Müzik Yayın İzin Belgesi’ ücretinin döner sermaye hesabına yatırılması ve il müdürlüğü tarafından ‘Müzik Yayın İzin Belgesi’nin verilmesi gerekiyor. Uygun bulunmaması halinde ise başvuru dosyasının gerekçesiyle birlikte başvuru sahibine iade edilmesi ve gerekçede belirtilen uygunsuzlukların giderilmesini müteakip tekrar başvuru yapılabileceği belirtiliyor. Ayıca ‘Müzik Yayın İzin Belgesi’nin geçerlilik süresi üç yıl olarak belirlendi. Bu sürenin sona ermesinden en az altı ay önce müzik yayın izninin yenilenmesi için başvuru yapılması gerekiyor.
Müzik yayın iznine tabi olmayan; kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi iş yerleri, çevresel gürültü oluşturmayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebilecekler. Aynı takvim yılı içinde üç defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde il müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilecek, bu işyerleri ve deniz araçları ancak iki takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabilecek.
#Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği#festival#müzik#Müzik yasakları