CHP’nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belli oldu. Üye sayısı 17’den 15’e düşen yeni MYK’da İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Bilim, Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Daha önce kültür alanından sorumlu olan İstanbul vekili Gamze Akkuş İlgezdi ise yeni MYK’da yer almadı.
Yunus Emre, Kemal Kılıçdaroğlu’nun makale, söyleşi ve konuşmalarının derlendiği, Tekin Yayınevi’nce basılan “Kemal Kılıçdaroğlu – Hakça Paylaşmak İçin Toplumsal Adalet” kitabını yayına hazırlamıştı. Ayrıca CHP tarihi ve sosyal demokrasi üzerine Türkiye’de ve yurtdışında yayımlanan kitap ve çok sayıda makalesi bulunuyor. “CHP, Sosyal Demokrasi ve Sol – Türkiye’de Sosyal Demokrasinin Kuruluş Yılları (1960- 1966)” adlı kitabı İletişim Yayınlarınca yayımlandı.
İstanbul milletvekili Yunus Emre, 1982 yılında İzmit’te doğdu. Bakırköy İlçe ve İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı ardından CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı yaptı. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde tamamlayan Doç. Dr. Yunus Emre, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi öğretim üyesi olarak çalıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) üyesi. 3-4 Şubat 2018 tarihlerinde yapılan CHP 36. Kurultayı’nda Parti Meclisi üyesi seçildi. 27. Dönem İstanbul Milletvekili seçilen Yunus Emre, aynı zamanda TBMM Dışişleri Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyesi.
Meclis çalışmaları
2018’den beri Meclis’te 189 soru önergesi veren Yunus Emre, elektronik ortamda satılan e-kitap, e-dergi ve e-gazete yayınlarındaki KDV artışını Meclis’e taşıdı; dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle “Elektronik ortamda satılan elektronik gazete ve dergilerde yüzde 18’e yükseltilen KDV oranlarının düşürülmesi yönünde yeni bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?” diye sordu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesinde ise, Binghamton Üniversitesi’den Mehmet Baki Deniz’in “1980-2008 Arasında Türkiye’yi Kim Yönetiyor? Sermaye Gücü ve Otoriter Popülizmin Yükselişi” başlıklı tezinin neden Türkiye’de reddedildiği sordu. Önergesinde “Bilimsel araştırmanın ve yayının soyut ve mesnetsiz gerekçelerle reddedilmesi gerek Anayasa’nın amir hükümlerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır” dedi.
Emre’nin mülteci meselesine yönelik olarak da dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle iki soru önergesi bulunuyor. Sığınmacılardan vatandaşlık başvurusu yapanlara ve vatandaşlığa kabul edilenlere ilişkin verdiği önergede “Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen sığınmacı sayısı, 2011-2022 arasında yıllar itibariyle ne kadardır? Bu sığınmacıların uyruğu nedir?” sorusunu sormuştu.
Türkiye’deki mülteci ve sığınmacılarla ilgili çeşitli verilere ilişkin olarak da ‘‘Düzensiz göçmen geçişlerinin önlenmesi amacıyla Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Göçmen kaçakçılığı, insan ticareti ve organize suçlarla mücadele kapsamında yakalanan kişi sayısı nedir? Bunlarla ilgili yapılan iş ve işlemler nelerdir?’’ sorusunu yöneltmişti.