Cumhurbaşkanlığı kararıyla, bazı kültürel etkinliklerin bilet ücretleri üzerindeki, yüzde 10 oranındaki eğlence vergisi kaldırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre sinema ve konserlerin yanı sıra, at yarışı ve spor müsabakalarından 2023 itibarıyla eğlence vergisi alınmayacak. Düzenlemeyle “sanatın, sanatçının, sporun desteklenmesinin ve daha fazla izleyiciye ulaşılmasının amaçlandığı” belirtildi.
Öte yandan verginin kaldırılması, sinema sektörüne verilen devlet desteklerine nasıl kaynak sağlanacağı sorusunu akla getirdi. Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği Başkan Yardımcısı Serkan Çakarer, “Bugün yayımlanan ve sinema biletlerinden alınan eğlence vergilerini sıfırlayan düzenlemeyle, bakanlık sinema desteklerinin ana finans kaynağı olan rüsum gelirleri de sıfırlanmış oldu” diye yazdı.
Bir diğer tartışma, kararın tiyatro, opera ve bale alanını kapsayıp kapsamadığı üzerine. 1991 yılından itibaren tiyatro oyunlarından, bale ve opera temsillerinden eğlence vergisi alınmıyor ancak müzikal oyunlar eğlence vergisine tabi tutuluyor. Yeni düzenlemeyle müzikal oyunlardaki verginin de kaldırılması bekleniyor.
Deva Partisi Kültür Sanat ve Turizm Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Helûn Fırat ise “Covid kapanmaları ve ekonomik krizin en derinden etkilediği tiyatroların bu kapsam dışında bırakılmasının hiçbir mantıklı açıklaması yok! Tiyatro, opera ve bale biletlerinin de eğlence vergisinden muaf olması gerekir” diyerek tartışmayı gündeme getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020/2021 sezonunda, bir önceki döneme göre sinema izleyici sayısı yüzde 27 oranında azalırken, tiyatro ile opera ve bale alanındaki düşüş daha keskin oldu. Tiyatro salonu sayısı yüzde 44 oranında azaldı ve seyirci sayısındaki düşüş yüzde 84 olarak saptandı. Opera ve balede ise seyirci sayısında yüzde 95 oranında düşüş görüldü.
Eğlence vergisi, kültür kuruluşlarından alınan tek vergi değil. Bir diğer önemli konu, salgının ardından ekonomik krizle mücadele eden kültür kuruluşlarının üzerindeki KDV yükü. Tiyatro alanında KDV oranı, salgın döneminde yüzde 1’e düşürülmüş, ancak ‘normalleşmeyle’ birlikte oran tekrar yüzde 8’e yükseltilmişti. Tiyatrocular, KDV oranının yeniden yüzde 1’e indirilmesini ya da tamamen kaldırılmasını istiyor.
Sinema salonu yatırımcıları ise eğlence vergisi düzenlemesinden memnun. Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği, eğlence vergisinin kaldırılmasının ardından, iktidara şükranlarını sunan bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle kaldırılan Eğlence Vergisi, sinema sektörü için çok ciddi bir destek oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN başta olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri ERSOY’a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin NEBATİ’ye ve Ülkemizin tamamında faaliyet gösteren biz sinema salonu yatırımcılarının her zaman yanında olan Sinema Genel Müdürlüğümüze şükranlarımızı sunarız” denildi. Sinema biletleri üzerindeki eğlence vergisi, salgın döneminde de geçici olarak kaldırılmıştı.
Son olarak Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı ‘Kurak Günler’ filmine verilen devlet desteği, Bakanlık kararı ve Sinema Genel Müdürlüğü eliyle faiziyle geri istenmiş, ekonomik sansür olarak nitelenen karar büyük tepki toplamıştı. Sinema seyircileri, ilk haftada 100 binin üzerinde bilet satışıyla sansüre karşı birleşerek, hem filme hem de sinema salonlarına destek oldu.