Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, ‘figüran sözleşmeli sanatçıların’ kadro dışı bırakılmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi. Önergede, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde çalışan kaç kişinin kadro dışı bırakıldığı ve kadro dışı bırakılmalarının gerekçesi soruldu. Ayrıca, “Sözleşmeli sanatçıların özlük hakları için herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?” denildi.
Kamuda sözleşmeli olarak çalışan personellerin kadroya geçirilmesine dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, ancak kanun teklifinin figüran sözleşmeli birçok sanatçıyı kapsamadığı ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili TİP Kültür Sanat Bürosu tarafından yapılan açıklamada da “Hak mücadelesi veren sanatçı dostlarımızın yanında durduğumuzu ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” denilmişti.
Barış Atay Mengüllüoğlu’nun verdiği soru önergesi şöyle:
“Kamuda sözleşmeli olarak çalışan personellerin kadroya geçirilmesine dair kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte Bakanlığınıza bağlı olarak çalışan ‘Figüran Sözleşmeli Personel’in kadro kapsamının dışında kaldığı görülmektedir.
458 bin 615 personeli kapsayan ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli sanatçıların kadro kapsamının dışında bırakıldığı bu kanun teklifi nedeniyle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan sözleşmeli sanatçılar kadroya alınan diğer meslektaşlarıyla aynı veya benzer görevleri yerine getirmelerine rağmen mağdur edilmektedir.
Yıllardır kurum içinde günlük sigorta ve yevmiyeli olarak çalıştırılan nitelikli personeller olmalarına rağmen promosyon, emeklilik ve her şeyden önce düzenli bir maaşı olmayan oyuncu (konservatuvar, güzel sanatlar fakültesi, sanat okulu mezunu veya sanatı toplum tarafından kabul görülmüş usta oyuncuların, yıllar süren eğitimi ile yetiştirilmiş) müzisyen, dansçı, solist, pandomim ve müzikal oyunculuk yapan sanatçılar en fazla altı aylık sözleşme ile çalıştırılmakta buna rağmen uzun yıllardır bu kurumlara emek vermektedirler.
657 sayılı Kanunun 4. maddesi B fıkrası ek 8. maddesi uyarınca çalışan ve figüran olarak adlandırılan sanat emekçileri sosyal güvencesi olmadığı için sağlık sigortası vb. özlük haklarından yararlanamadığı yetmezmiş gibi promosyon, emeklilik ve her şeyden önce düzenli bir maaşı olmaması nedeniyle ek işler yapmak zorunda kalmaktadır.
Bütün bunlar göz önüne alındığında ‘Figüran Sözleşmeli Personel’ olarak adlandırılan sanat emekçilerinin Anayasal hakkı olan ‘eşitlik ilkesi’nin açıkça ihlal [edildiği] görülmektedir.
Bu bağlamda;
1-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan kaç sözleşmeli sanatçı kadro kapsamı dışında bırakılmıştır?
2-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan sözleşmeli sanatçıların kadro kapsamı dışında [bırakılmalarının] gerekçesi nedir?
3-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan ve kadro kapsamı dışında bırakılan sözleşmeli sanatçıların özlük hakları için herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Konuya dair herhangi bir çalışmanız var mı?”
#Barış Atay#Devlet Opera ve Balesi#Devlet Tiyatroları#Figüran Sözleşmeli Personel#Mehmet Nuri Ersoy#TİP#Tiyatro