Bu vaatlerin sinema alanının sorunlarını kapsayıp kapsamadığı ayrı bir tartışma. Bence vaatlerin kendisinden çok, bu vaatlere nasıl ve kimlerle karar verildiği, bu vaatlerin nasıl, hangi prensiple, hangi kurumsal mekanizmalarla gerçekleşeceği önemli.
Mesela Ulusal Sinema Enstitüsü’nün kurulacak olması önemli bir vaat. Ama bu enstitünün nasıl bir enstitü olacağı, hangi yetkilerle donatılacağı, bütçesinin ne olacağı, bu kurumu kimlerin yöneteceği, nasıl bir özerkliği olacağı önemli. Bu alanda da Türkiye’de bir tartışma var. Bir birikim var. Bu birikimden faydalanılacak mı, bunu bu metinden görmek mümkün değil.
Bütçeden kültür ve sanata ayrılan kaynakların artırılacak olması da mesela güzel bir vaat, ama her alanın dinamikleri ve ihtiyaçları farklı. Her şeyi kapsayan bir metinde sinemaya özel detaylı vaatler beklemek de gerçekçi olmayabilir… Fakat en azından bu alanın ihtiyaçlarının bu alanda yıllardır üreten ve politikalar üretmeye çalışan aktörlerle birlikte belirleneceğine, özerk yapılara öncelik verileceğine dair güçlü vurgular görmek isterdik.
Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde, sinema alanıyla ilgili vaatlerden bazıları şöyle:
Ulusal Sinema Enstitüsünü kuracağız.
Sinema sektörünün gelişimi için meslek liselerinde sinema bölümleri kuracağız.
Film, telif eserler, görsel sanatlar ve spor gibi kültür ve sanat ürünleri aracılığıyla millî değerlerimizin diğer ülkelere tanıtılması yönünde daha somut adımlar atacağız.
Plato Kentler programını başlatacağız.
Yayıncılık, müzik, folklor, film sektörleri, festivaller ve müzikalleri destekleyerek istihdam, milli gelire katkı ve ihracat imkânları sağlayacağız.
#Altılı Masa#Millet İttifakı#Ortak Politikalar Mutabakat Metni#Ortak Politikalar Mutabakatı#Sinema#Ulusal Sinema Enstitüsü