Kültür Meclisi

  • Görüşler / Görüşmeler
  • Akademisyenler
  • Kültür Kuruluşları
  • Kültür Üreticileri
  • Meslek Örgütleri
  • Siyasi Partiler
  • Sizden Gelenler
  • Kültür Meclisi sizin fikirlerinizi önemsiyor. Önerilerinizi, talep ve beklentilerinizi bize yazın, yayımlayalım. Kültür Meclisi’nde sizin de sözünüz olsun.
  • Bilgi Merkezi
  • Güncel Gelişmeler
  • Anayasa ve Yasalar
  • Makaleler ve Tezler
  • Parti Programlarında Kültür
  • TBMM Tutanaklarında Kültür

Kültür Meclisi Nedir?

kultur@kulturmeclisi.com

MENU

‘Bir gün geri döneceğiz ama o günler nasıl gelir?’

21 Şubat Salı, 2023

Aslı Uluşahin

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil: “Bırakın vakıf başkanı olmayı, bir insan, bir Antakyalı olarak ilk önce insanların insanca yaşayabileceği ortamın, o koşulların oluşturulmasını diliyorum. Eğer eski Antakya’yı hatırlamak istiyorsak, bütün inanç merkezlerinin yeniden hayata kazandırılması gerekiyor. Üç semavi dindeki insanların kardeşçe yaşadığı kenti tekrar yaşatmak istiyorsak, devlet desteğinin muhakkak olması gerekiyor.”
kaynak: nehna

Paylaş

Hatay, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinin şiddetiyle sarsıldı. Valiliğin açıklamasına göre, ilk depremler sonrası 2 bin 947 bina yıkıldı. Kentte en büyük yıkım Antakya’da yaşandı. Ailelerini, yakınlarını, komşularını kaybettiler. Yuvalarla birlikte, hafıza mekânları, inanç yapıları da yerle bir oldu. 20 Şubat depremi vurduğunda, Antakya sakinlerinin çoğu, doğup büyüdüğü yeri çoktan terk etmişti.

2007 yılından bu yana Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı olan Fadi Hurigil’e göre, depremler öncesinde, cemaatleri 1100 kişiydi. Bugün hiçbiri orada değil. Hurigil, “Cemaatimizden şehir dışına çıkamayanları Mersin’e yönlendirdik, oraya tahliye ettik” diyor: “Antakya neredeyse bir hayalet şehir durumunda. Orada artık hiç kimse yok.”

‘Geriye bomboş bir kent kalacak’

Fadi Hurigil, 13 Şubat’ta vakıf adına yayımladığı “Çan düştü, ezan sustu, hazan göçük altında” başlıklı mesajında, Antakya’nın sıradan bir yer olmadığını anlatıyordu:

“Sıradan bir şehir değildi Antakya. M.Ö. 300 yılında başlayan ve günümüze kadar süren hikâyesi içinde mimari ve kültürel mirasıyla hâlâ yaşamakta olan kadim bir kent Antakya. İmparatorların gözdesi olmuş, Antik Çağ’ın üç büyük metropolünden biri Antakya. O çağlarda nüfusu birkaç yüz binlere ulaşmış, güzelliği ve halkının yaşadığı hayatla dillere destan olmuş, doğunun kraliçesi Antakya. Azizler Petrus ve Pavlus’un, Mesih İsa’nın öğretisini anlattıkları, inananlara ilk kez ‘Hıristiyan’ adının verildiği kutsal kent Antakya. Doğal taş döşeli sokakları, kendine özgü nitelikteki avlulu evleri, bunların içindeki yaşam biçimiyle Antakya. Üç büyük dine mensup insanların beraberce yaşadıkları, inançların kardeş olduğu, bütün insanlığa örnek olacak barış, dostluk ve kardeşlik kenti Antakya.”

19 Şubat’ta kentte enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağı açıklanmıştı. Günlerce önünde yardım beklenen yıkılmış binalar kaldırılınca geriye ne kalacak? “Enkaz kaldırıldıktan sonra bomboş mahalleler göreceğiz” diye yanıtlıyor Hurigil, “bomboş bir şehir göreceğiz”.

‘Bir tarih kapandı’

Akıllardaki önemli sorulardan biri, yıkım ve göçün, kentin çokkültürlü yapısını nasıl etkileyeceği: “Mutlaka etkileri olacaktır. Bu bir gerçek, kaçınılmaz bir son” diyor ve endişesini aktarıyor:

“Biz, Antakyalı Ortodoks cemaati olarak, Antakya’ya dönüş için, Antakya’nın tarihini yeniden canlandırmak için elimizden gelen her türlü katkıyı sunacağız. Bu konuda tek bir çekincem var: Musevi cemaatinin sayısı zaten çok çok azdı. Onların sayısı 10 – 15 kişi arasındaydı. Büyük olasılıkla, büyük konuşmak istemiyorum ama, maalesef onlar için bir tarih kapanmış gibi gözüküyor.”

Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudi ve eşi Fortune (Tuna) Cenudi, depremde hayatını kaybetmişti. 

‘Hasar tespitine bile gerek yok’

Tarihinde büyük depremler olan kentte, 1872’nin ardından, 1900’lerde inşa edilen vakfa bağlı olan Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ikinci kez yıkıldı. Hurigil, “Hasar tespiti yapılmasına bile gerek yok” diye anlatıyor:

“Gerek yok çünkü tamamen harabeye döndü. Tamamen yok oldu. Bizim kilisemiz neredeyse bir katedral büyüklüğündeydi ve tamamen taştan yapılmış bir dokuydu, maalesef o tarihi değeri kaybettik. Kültür Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatıldı ama yapabilecekleri herhangi bir şey yok. Kilise ve vakıf dükkânları kullanılmayacak, tanınmayacak halde. Kültür Bakanlığı’ndan elbette destek isteyeceğiz çünkü kendi başımıza yaptırabilecek gücümüz yok.”

Kültür ve Turizm Bakanlı Mehmet Nuri Ersoy, 17 Şubat’ta Hatay’da, özel vakıflara ait inanç yapılarının yeniden inşasının el birliğiyle yapılacağını duyurmuştu.

‘Eski Hatay’ı hatırlamak istiyorsak…’

Fadi Hurigil’e hem bir Antakyalı hem de Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı olarak taleplerini soruyoruz: Bundan sonra ne yapılması gerekiyor?

“Bırakın vakıf başkanı olmayı, bir insan, bir Antakyalı olarak ilk önce insanların insanca yaşayabileceği ortamın, o koşulların oluşturulmasını diliyorum. Eğer eski Antakya’yı hatırlamak istiyorsak da, bütün inanç merkezlerinin yeniden hayata kazandırılması gerekiyor. Üç semavi dindeki insanların kardeşçe yaşadığı kenti tekrar yaşatmak istiyorsak, devlet desteğinin muhakkak olması gerekiyor.”

“Antakya’daki tarihi mekânların, tarihi ortamın tekrar yaratılmasında kimin ne katkısı olursa onlarla birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda elbette bizler de talepkâr olacağız. En azından sosyal medya ya da başka yollarla sesimizi duyurmaya çalışacağız. Antakya onlarca kez yıkıldı, defalarca kez istilaya uğradı, bu şehir defalarca kez kuruldu ve inşallah tekrar kurulacak.”

“Bir gün geri döneceğiz” diye sözlerini noktalıyor: “Ama ne zaman döneceğiz onu bilemiyoruz. Şehir ne zaman yaşanabilir duruma gelir? Şehirde elektrik yok, su yok. O günler nasıl gelir? O gün geldiğinde bir karar vereceğiz ve dönmek için hazırlıklarımızı yapacağız.”

#20 Şubat depremi#6 Şubat depremleri#Antakya#Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı#Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi#çokkültürlülük#Fadi Harigil

Sizin görüşlerinizi önemsiyoruz. Yorumlarınızı bize iletin.

Yorum Gönderin Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlara da bakabilirsiniz

Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresi I: Edebiyata, sinemaya, resme meraklı hesap uzmanı

Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresi I: Edebiyata, sinemaya, resme meraklı hesap uzmanı

Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresinin birinci bölümünde: Ailesi ve babasının hayatındaki rolü; edebiyata ilk yakınlık, ilk şiirleri; kütüphanelerin hayatındaki önemi; 68 Kuşağı’nın sosyal demokrat üyesi; Nâzım Hikmet’in portresi; siyasete girişi ve kitapçılara, sinemaya, resim galerilerine gitmeyi özleyen lider...
Devamı
Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresi II: Adalet Yürüyüşü’nden Alevilik söylemine

Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresi II: Adalet Yürüyüşü’nden Alevilik söylemine

Kılıçdaroğlu’nun kültürel portresinin ikinci bölümünde: Sanatçılarla birlikte Adalet Yürüyüşü; sanatçılara yönelik tavrı ve sanatçı tanımı; sansüre karşı duruşu; kadınlarla ilgili görüşleri ve Hanımcılık; ‘Ben Aleviyim’ videosu ve Dersim Katliamı’na bakışı...
Devamı
Kültür, enkaz ve moloz…?

Kültür, enkaz ve moloz…?

Doç.Dr. Elif Koparal’ın, “Cumhuriyetin II. Yüzyılında Kültür ve Sanatın Geleceği” sempozyumunda, ‘Devlet ve Sanat İlişkisi’ oturumunda yaptığı sunumu aktarıyoruz. Sempozyum 6-7 Mayıs tarihlerinde İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlendi.
Devamı
‘Artık öfkeli erkeklik tarafından yönetilmek istemiyoruz’

‘Artık öfkeli erkeklik tarafından yönetilmek istemiyoruz’

Senarist, yazar, Duvar gazetesi yazarı Zehra Çelenk’e sorduk: Nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyorsunuz? Nasıl bir kültürel gelecek hayal ediyorsunuz? Yanıtlarını aktarıyoruz:
Devamı
‘İzmir’in kültürel değerleri için risk yönetim çalışmaları yürütülmeli’

‘İzmir’in kültürel değerleri için risk yönetim çalışmaları yürütülmeli’

İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ekibiyle İzmir’in kültürel ve doğal mirasını afet risklerinden korumak için yürüttükleri çalışmaları, kültürel ve doğal mirasın korunmasının önemini ve kişilere, kurumlara düşen görevleri konuştuk.
Devamı
Seçim kampanyalarında sosyal medya faktörü

Seçim kampanyalarında sosyal medya faktörü

Bugünün yeni siyasi arenası sosyal medya, yaklaşan seçimleri nasıl etkileyebilir? Siyasi liderler sosyal medyayı seçim kampanyalarında nasıl kullanıyor? Dr. Rafet Aykut Akay’ın görüşleriyle sosyal medyanın yürütülen kampanyalardaki rolünü ve etkilerini inceledik:
Devamı

Kültür Meclisi

kultur@kulturmeclisi.com

  • Görüşler / Görüşmeler
  • Akademisyenler
  • Kültür Kuruluşları
  • Kültür Üreticileri
  • Meslek Örgütleri
  • Siyasi Partiler
  • Sizden Gelenler
  • Kültür Meclisi sizin fikirlerinizi önemsiyor. Önerilerinizi, talep ve beklentilerinizi bize yazın, yayımlayalım. Kültür Meclisi’nde sizin de sözünüz olsun.
  • Bilgi Merkezi
  • Güncel Gelişmeler
  • Anayasa ve Yasalar
  • Makaleler ve Tezler
  • Parti Programlarında Kültür
  • TBMM Tutanaklarında Kültür